Hoe maak je een vieze laptop goed schoon?

Net als elke computer zijn laptops stof- en vuilmagneten. Maar een vuile laptop is niet alleen een cosmetische nachtmerrie, hij kan ook slechte prestaties en oververhitting veroorzaken. Dus, hoe kunt u uw laptop goed schoonmaken?

Het schoonmaken van een laptop is waarschijnlijk vervelender dan het schoonmaken van een desktop. U moet het toetsenbord, de interne onderdelen, het scherm en de behuizing zelf schoonmaken. Toch kunt u uw laptop gemakkelijk een make-over geven in minder dan een uur, op voorwaarde dat u beschikt over ingeblikte lucht, wat 90%-100% isopropylalcohol, wattenstaafjes en een microvezeldoekje.

Begin aan de binnenkant

Het meeste vuil dat je op je laptop ziet, is puur een cosmetisch probleem. Hoewel iedereen wil dat zijn laptop er aan de buitenkant mooi uitziet, is het toch de binnenkant die telt. Maar het stof, de korst en de kruimels die zich ophopen in uw laptop kunnen de ventilatoren, ventilatieopeningen en koellichamen verstoppen, wat leidt tot oververhitting en slechte prestaties.

We beginnen met het schoonmaken van de interne onderdelen van uw laptop. Dit zal bij sommige laptops gemakkelijker gaan dan bij andere, maar het is over het algemeen hetzelfde proces. Neem je laptop mee naar een stofvriendelijke plek (een garage of buiten), bereid je perslucht of milieuvriendelijke spuitbuslucht voor (gebruik geen stofzuiger), en ga aan de slag!

 • Als uw laptop opengaat: Zet hem uit, verwijder de batterij (als je kunt), en schroef dan het achterpaneel los. Dit kan uw garantie ongeldig maken, maar dat is de prijs die u betaalt voor schoonheid. Gebruik korte stoten perslucht om stof uit het midden van uw laptop naar de ventilatieopeningen te duwen. Duw vervolgens al dat stof met zachte stoten uit de ventilatieopeningen (als de ventilatoren te snel draaien, kunnen ze breken). Dat is het! U bent klaar. Schroef uw laptop weer in elkaar.
 • Als uw laptop niet open gaat: De meeste moderne laptops kunnen niet open, waardoor schoonmaken minder een wetenschap en meer een gokspel wordt. Zet je laptop uit en duw een paar snelle stoten perslucht in de ventilatieopeningen. Wees geduldig en duw de perslucht niet in de ventilatieopeningen. U zou een draad kunnen raken of de condensatie van de ingeblikte lucht tegen de printplaat kunnen duwen.
  Het komt zelden voor dat u iets anders dan stof, haar en kruimels in uw laptop aantreft. Als u toch vlekken op of rond de printplaat ziet, maak deze dan schoon met 90%-100% isopropylalcohol en een wattenstaafje. Zorg ervoor dat u de alcohol op het wattenstaafje aanbrengt, niet op het bord, en gebruik nooit huishoudelijke schoonmaakmiddelen op uw laptop (of andere elektronica).

Het toetsenbord

Als je laptop van binnen mooi is, is het tijd voor een Princess Diaries make-over. We beginnen met het toetsenbord, dat is waarschijnlijk al jaren bedekt met kleine vlekken en vingervet.

Het schoonmaken van een laptoptoetsenbord is een vreemd proces. In tegenstelling tot een desktop toetsenbord, dat meestal kan worden gedemonteerd, zijn laptop toetsenborden een vrij oppervlakkige operatie. U hebt een microvezeldoekje, wattenstaafjes, 90%-100% isopropylalcohol en perslucht nodig. Gebruik nooit huishoudelijke schoonmaakmiddelen om elektronica schoon te maken en gebruik geen azijn in plaats van alcohol – het kan in het toetsenbord sijpelen en de onderdelen aantasten.

 • Begin met een droge microvezeldoek: Gebruik dit om uw toetsenbord schoon te vegen voordat u aan het meer gedetailleerde werk begint. Het zal het meeste stof opnemen, zodat u zich kunt concentreren op het vuil.
 • Gebruik perslucht: Net als het microvezeldoekje kan perslucht wat stof van uw toetsenbord halen voordat u gedetailleerd te werk gaat. Denk eraan korte stoten te gebruiken, anders kan er condens onder de toetsen ontstaan.
 • Haal de alcohol tevoorschijn: Doe wat 90%-100% isopropylalcohol op een wattenstaafje (giet het niet op je laptop) en begin met het wrijven van je toetsenbord. Ga tussen de toetsen zitten en wees niet bang om een droge (bij voorkeur ongebruikte) tandenborstel te gebruiken voor krappe plekjes.
 • Als er kruimels onder je toetsen zitten: Toetsenborden van laptops zijn moeilijk uit elkaar te halen. Zoek op Google naar de jouwe om te zien of de toetsen verwijderbaar zijn. Zo ja, verwijder ze dan met een klein, plat stuk gereedschap (een gitaar plectrum werkt goed), en sla vervolgens op de plek waar de kruimels zitten met een wattenstaafje met alcohol of een korte stoot perslucht. Als de toetsen er niet af kunnen, richt dan een korte stoot perslucht onder de aangetaste toetsen en bid voor het beste. Overdrijf niet, anders krijg je condensatie onder de toetsen.

Als u problemen hebt om de rommel onder uw toetsenbord vandaan te krijgen, kunt u overwegen het naar de fabrikant te sturen voor reparatie of het naar een plaatselijk servicebedrijf te brengen. Het heeft geen zin uw laptop uit elkaar te halen als iemand anders het voor u kan doen.

Maak dat scherm weer mooi

Onjuiste reiniging is een snelle manier om te eindigen met een gebroken laptop scherm. Het LCD-scherm van uw laptop is ongelooflijk kwetsbaar. Het moet goed en semi-regelmatig worden schoongemaakt.

We gaan dit eenvoudig houden. Gebruik geen papieren handdoeken of vodden om uw laptop scherm schoon te maken. Ze laten stof achter en kunnen krassen op het scherm veroorzaken. Gebruik geen alcohol, azijn, glasreiniger, Windex of andere schoonmaakmiddelen. En als je een product ziet dat wordt aangeprezen als schermreiniger, gebruik het dan niet voor je laptopscherm. Dat spul is slangenolie!
Het enige wat je laptopscherm mag aanraken is een microvezeldoekje. Ze zijn goedkoop, dus vervang ze niet. Je kunt ook wat ingeblikte lucht gebruiken, maar dat is niet nodig tenzij het scherm erg stoffig is.

 • Bereid het scherm voor: Zet uw laptop uit en wacht tot het scherm op kamertemperatuur is gekomen. Als het super stoffig is, geef het dan een paar korte, zijwaartse stoten perslucht. Als het scherm niet opvallend stoffig is (de meeste laptopschermen zijn gewoon vlekkerig), sla de perslucht dan maar over.
 • Veeg het scherm lichtjes schoon: Neem je schone microvezeldoekje en ga ermee over het scherm in een zachte horizontale of verticale beweging. Niet duwen en geen cirkelvormige bewegingen maken. Anders loop je het risico dat je cirkelvormige vegen of krassen achterlaat. Lichte druk en brede bewegingen zijn ideaal.
 • Voor harde, vettige schermen: Als je scherm erg vies is, bevochtig dan je microvezeldoek lichtjes met water en gebruik dezelfde vegende bewegingen en lichte druk die we net bespraken. Als je scherm te vochtig wordt, droog het dan voorzichtig af met een schone microvezeldoek.
 • Voor onmogelijke vlekken: We zeiden al eerder dat je geen azijn moet gebruiken om je laptopscherm schoon te maken. U moet azijn alleen gebruiken als een absoluut laatste redmiddel. Als er vervelende kleverige troep op je scherm zit, maak je een oplossing van 50% water en 50% witte azijn, maak je je microvezeldoek vochtig en veeg je het scherm voorzichtig schoon met brede vegende bewegingen.

Nu het scherm, het toetsenbord en het binnenwerk van uw laptop schoon zijn, is het tijd om de behuizing onder handen te nemen. Dit is verreweg het gemakkelijkste deel van het schoonmaken van een laptop, op voorwaarde dat er geen stickerresten op zitten.

Schoonmaken van een laptop behuizing

In tegenstelling tot het delicate toetsenbord en scherm van uw laptop, kan de behuizing wel tegen een stootje. Vermijd alleen agressieve chemicali├źn en gebruik nooit vloeistoffen rechtstreeks op uw laptop. Alle schoonmaakmiddelen gaan op uw microvezeldoekje, niet op de laptop zelf.

 • Voor een snelle reiniging: Je kunt de behuizing van een laptop schoonmaken met een reeks oplossingen, maar we raden aan een microvezeldoek te gebruiken (papieren handdoeken laten stof achter) met witte azijn, of isopropylalcohol, of water (meng ze niet). Breng de reinigingsvloeistof lichtjes aan op het doekje en veeg de behuizing van de laptop schoon. Wees niet bang om wat ellebogenvet te gebruiken op probleemgebieden en zorg ervoor dat u uw laptop afdroogt met een schone doek wanneer u klaar bent.
 • Stickerresten verwijderen: Als je laptop bedekt is met vervelende stickerresten, is dit het moment om het eraf te halen. Breng 90%-100% isopropylalcohol aan op een microvezeldoek en begin te schrobben. Als het er niet afgaat, gebruik dan een beetje Goo Gone. Gebruik geen haardroger om de lijm op te warmen, want de hitte kan je laptop beschadigen.

En dat is dat! Nu is je laptop van top tot teen schoon. Als je goed werk hebt verricht, zouden de ventilatoren iets stiller moeten zijn en zou je zelfs een lichte prestatieverhoging kunnen opmerken. Zorg ervoor dat u uw laptop om de paar maanden grondig reinigt om de prestaties en het uiterlijk te behouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.